ağrısız acısız sünnet

Anne uykusunda sünnet olur mu?

Bebeklerde en iyi sünnetin doğal anne uykusunda yapılan sünnet olduğunu belirten Çocuk Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Muzaffer Zorlu, “Kliniğimizde yapılan bebek sünnetlerinin hemen hemen tamamı bebek anne uykusunda iken yapılmaktadır.” dedi.

Ölüme kadar giden ciddi komplikasyonları olabilen genel anestezinin ayrıca bebeğe özel bir çok komplikasyonları olduğunun altını çizen Op. Dr. Muzaffer Zorlu, bebek sünnetlerinde genel anestezi ye gerek olmadığını ve doğal anne uykusunda sünnetin en iyi sünnet olduğunu vurguladı

Anne uykusunda sünnet

Bebeklerde en iyi sünnet doğal anne uykusunda yapılan sünnettir.

Bebekler doğal anne uykusunda sünnet olabilirler. Günümüzdeki tıbbi gelişmeler ışığında bebeklere Genel anestezi altında (narkozlu) sünnet yapmaya gerek yoktur. Doğal anne uykusunda, narkozsuz, sadece pipi uyuşturularak sünnet yapılabilir. Günümüzde ki Lokal Anestezik Kremler ve Lokal Anestezik İlaçlar ile doğal anne uykusunda ağrısız, acısız ve stressiz sünnet yapılabilir.

Anne uykusunda sünnet nasıl yapılır?

Önce anneyle konuşularak çocuğun günün hangi saatinde uyuduğu öğrenilir.

Uyuma saatinden 1 saat önce çocuk getirilerek pipisine lokal anestezik krem sürülür. Bu kremin üzerine bir jelatin kapama konduktan sonra çocuğun bezi bağlanır ve en az 1 saat bekletilir. Bu süre içinde kremden dolayı pipi uyuşur.

Çocuğun uyku saati gelince anne çocuğu uyutur.

Anne uykusunda ki bebek uyuşturma kreminden dolayı iğne yapılırken ağrı/acı hissetmez. Lokal anestezik iğneden sonra da kesinlikle narkozsuz sünnet esnasında hiçbir ağrı hissetmez. On dakika da anne uykusundayken çocuğun sünneti yapılır. Sünnet esnasında hiçbir ağrı hissedilmediği için genellikle bebek uyanmadan sünneti yapılır.

Kliniğimizde yapılan bebek sünnetlerinin hemen hemen tamamı bebek anne uykusunda iken yapılmaktadır.

Genel anestezi altında yapılan sünnetlerin mahsurları nelerdir?

Ölüme kadar giden ciddi komplikasyonları olabilen genel anestezinin ayrıca bebeğe özel bir çok komplikasyonları vardır.

Bunlar:
Genel anestezi verilecek bebekler 6 saat kadar aç kalmakta, tahlil için kan alınmakta, ameliyathanede soğuk ve yabancı bir ortamda çocuk tek başına kalmakta ve anesteziden önce damar yolu açmak için iğne yapılmaktadır. Daha sonra uyutucu gaz verebilmek için yüzüne bir maske koyulmakta. Bu arada çocuk boğulma hissi yaşayabilmektedir. Bu işlemler sünnet bebeğinde ağrı, acı, stres ve olumsuz psikolojik etkilenmeye sebep olurlar.

Anne uykusunda sünnette ise anne çocuğu uyutuyor ve sünnet esnasında devamlı yanında oluyor. Bebek sünnet esnasında uyansa dahi annenin şefkati altında huzurlu kalabilmekte ve tekrar uykuya dalabilmektedir. Eğer bebek uyumaz veya sünnet esnasında uyanır ise de annenin kontrolü altında, anne emzirirken, mamayla beslerken, dizinde sallarken yada herhangi bir şekilde oyalarken rahatlıkla sünnet yapılabilir. Bu şekilde psikolojik etkilenme hemen hemen hiç olmamaktadır.

Sonuç olarak doğal anne uykusunda sünnet günümüzdeki tıbbi gelişmeler ışığında çok rahatlıkla yapılabilir.

Biz diyoruz ki bebek sünnetlerinde genel anestezi ye gerek yoktur. Doğal anne uykusunda sünnet en iyi sünnettir.

anne uykusunda sünnet

Opr. Dr. Muzaffer Zorlu
Çocuk Cerrahi Uzman