
Sünnet yapmak sadece sünnet derisini kesmek midir?
Sünnet uzmanı tarafından, bir cerrahi işlem olan sünnetten önce, sünnet esnasında ve sünnetten sonra yapılacak işlemler vardır.
Sünnetten önce bebeklerde anne ve baba, çocuklarda ise sünnet çocuğu ve anne baba Sünnet uzmanı tarafından konuşularak rahatlatılmalıdır.
Sünnet anlatılmalıdır
1-Ağrısız ve acısız yapılmasının mümkün olduğu,
2-Bebeklerde doğal anne uykusunda,
3-Büyük çocuklarda ise PlayStation oynarken yapılabileceği anlatılmalıdır.
Bu anlatımlar video gibi görsel enstrümanlarla desteklenmelidir
Eğer bebek ve küçük çocuk, kolay uyuyamıyor veya uyuduktan sonra çok çabuk uyanıyor ise sakinleştirici verilerek daha kolay ve uzun süre uyumaları sağlanmalıdır. Böylece daha konforlu doğal anne uykusunda sünnet yapılabilir. Eğer büyük çocuk çok korkuyorsa ve hiçbir şekilde rahatlatılamıyorsa hipnoz altında sünnet veya genel anestezi altında sünnet yapılması hakkında aile ve çocuk sünnet uzmanı tarafından bilgilendirilmelidir.
Sünnet ortamı sıcak ve renkli olmalıdır
Sünnet ortamı bebeğin ve çocuğun korkacağı soğuk ve ruhsuz alanlar olmamalıdır. Sünnet ortamı sıcak, renkli ve anne babanın girebileceği hoş alanlar olarak dizayn edilmelidir. Çocuk sünnet ortamında kendini yalnız hissetmemeli ve dehşete düşmemelidir. Bebeklerin ve çocukların ilgisini çekecek oyuncaklar ve PlayStation gibi oyun aletleri ortamda bulunmalıdır. Sünnet esnasında çocukların bunları kullanmalarına müsaade edilmelidir. Anneye ve sünnet çocuğuna güven verilmeli Sünnet esnasında en ufak bir rahatsızlık hissedilirse doktor tarafından bu rahatsızlığın giderilebileceği anlatılmalı ve çocuğa inandırılmalıdır.
Sünnet ağrısız ve acısız yapılmalıdır
Mutlak olarak sünnet ağrısız ve acısız bir şekilde yapılmalıdır.
Sünnetten sonra lokal anestezinin etkisi geçerken ağrı hissedilmemesi için gerekli ağrı kesiciler verilmeli ve psikolojik destekler sağlanmalıdır.
Usulüne uygun yapılırsa sünnet, anne baba ve sünnet çocuğu için hoş bir anı olarak hatırlanan cerrahi bir işlem olarak kalır.